Vidékfejlesztés: „újra meg kell tanítani dolgozni az embereket”

A tervek szerint ez év végére tíz évre szóló vidékfejlesztési stratégiát dolgoz ki a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szakemberek szerint hazánk számára egyfajta kitörési pontot jelenthet a készülő stratégia, ezért fórumot szerveztek a témáról. A kamarák, a szakképzés, a kutatás területén dolgozók Habis László országgyűlési képviselő meghívására Szarvaskőben tanácskoztak egy helyi vidékfejlesztési terv kidolgozásáról.

A vidéki Magyarország megújításáról szól az a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia, amelyet a közelmúltban az agrártárca bocsátott társadalmi vitára. Habis László országgyűlési képviselő szerint a tíz évre szóló stratégiának óriási szerepe van a vidék fejlesztésében. Úgy fogalmazott: egyfajta kitörési pontot jelenthet a stratégia az országnak. A terv az agrárium megújításáról szól, az ehhez szükséges feltételrendszert kell megteremteni. A képviselő ezért is hívta kerekasztal beszélgetésre a témában érintetteket. A tanácskozáson a képzés, szakképzés, innováció, kutatás, területéről érkeztek szakemberek, jelen voltak az önkormányzatok, a civil élet, az agrár- és iparkamarák képviselői is. A tanácskozás résztvevői egy olyan helyi vidékfejlesztési stratégia kidolgozásán munkálkodnak, amely kiterjed egész Heves megyére, figyelembe véve a térség helyi adottságait, viszonyait.
Barta Győző Szarvaskő polgármestere szerint elsősorban szemléletváltásra lenne szükség, az embereket pedig újra meg kellene tanítani dolgozni. Véleménye szerint a vidékfejlesztések elengedhetetlen része kell, hogy legyen az önkormányzat.
A tanácskozást követő tájékoztatón Habis László elmondta még: szeretne példát mutatni ezzel a kezdeményezéssel, bízik abban, hogy egy széles körű vitát követően egy szakmailag megalapozott munka kerül a kormány elé.