Válságban is fejleszt a megye

Minden erőforrásunkat arra koncentráljuk, hogy a nehéz pénzügyi helyzet ellenére fejlődhessen szűkebb hazánk, Heves megye – áll Szabó Róbert a megyei közgyűlés elnökének közleményében. Szavai szerint annak ellenére, hogy a válságkezelés ideje alatt kizárólag a kötelező feladatokat finanszírozhatják, igyekeznek minden lehetőséget megragadni, amelyek által a régióban lakó emberek életkörülményei javulhatnak. Ilyen lehetőségekről, fejlesztéseket érintő témákról döntött az önkormányzat mellett működő adósságrendezési bizottság.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő oktatási intézmények egyik legfontosabb feladata a tankönyvellátás biztosítása a következő tanévre. Már az idei első negyedévben elkészítették az iskolák a megrendeléseket, s ezek teljesítése folyamatosan zajlik. A tanév zavartalan indításához közel 10 millió forint értékben kell beszerezni tankönyveket. Ehhez az önkormányzat mintegy 9,2 millió forinttal járul hozzá, az összeg szerepel a válságköltségvetésben. (Az ellátott gyermekeknek járó állami térítés összege 776 ezer forint).

A megyei közgyűlés korábbi döntése értelmében a Markhot Ferenc Kórház Kft. az észak-magyarországi régió más egészségügyi szolgáltatóival együttműködve, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gesztorsága mellett részt vett a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítását célzó TIOP-pályázaton. A pályázat keretében daganatos, azaz onkológiai betegek szövettani és daganat-specifikálási feladataihoz szükséges eszközparkot kívánnak beszerezni és rendszerbe állítani. Az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. értesítése szerint a pályázat elnyerte az igényelt támogatást. A szükséges 27,5 millió forintos önrészt a megyei önkormányzati tulajdonú Markhot Ferenc Kórház Kft. átvállalja a megyétől. Az adósságrendezési bizottság döntése alapján a megyei közgyűlés tárgyalhat és dönthet az előző közgyűlési határozat ilyen értelmű módosításáról.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TÁMOP-pályázatot írt ki az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztésére és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzésére a sajátos nevelési igényű gyermekek együtt nevelésének támogatása érdekében. A pályázat benyújtásának határideje 2011. szeptember 15., a támogatás összege 20-40 millió forint lehet. A projekt összes költsége elszámolható, saját forrásra, nevezési díjra, önrészre nincs szükség. Az adósságrendezési bizottság engedélyezte, hogy a gyöngyösi Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola benyújtsa pályázatát az említett kiírásra.

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakmai Kollégiuma 2011. szeptember 19-i határidővel hirdetett pályázatot a magas színvonalú amatőr művészeti produkciók bemutatásának elősegítésére a közművelődési szempontból hátrányos helyzetű településeken. A rendelkezésre álló keretösszeg összesen 35 millió forint, önrészre ebben az esetben sincs szükség. Az adósságrendezési bizottság engedélyezte, hogy a Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye jelentkezzen a pályázatra – áll Szabó Róbert közleményében.