Gyógyvíz ünnep Egerszalókon

Kőolajkutatók ötven esztendeje, 1961-ben fúrták Egerszalók és Demjén között azt a kutat, ami végül is olajat nem szolgáltatott, viszont helyette 68 fokos hévíz tört föl. Ez az alapja a mai szalóki gyógyvíznek és fürdőnek. Erre emlékeztek az egerszalóki gyógyvíz ünnepen.

Az évek során elfolyó, döntően kénes hatású víz lehűlése és a nyomáscsökkenés miatt 2500 négyzetméter felületű mésztufakúp alakult ki a domboldalon, ami mára igazi jellegzetessége lett Egerszalóknak. A kezdetekről Tőgyi Gábor polgármester beszélt, bemutatva többek között a megyei napilap egyik 1970-ben íródott cikkét is, ami egy lehetséges egerszalóki fürdőfejlesztésről szólt. Mindez 40 évig, a hotel átadásáig csak álom maradt. Azóta az élményfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést is.
Az élményfürdő mellett viszont egyelőre hiányzik egy jó strandfürdő. Az Egerszalókot felkereső vendégek döntően Magyarországról kerülnek ki.
A Gyógyvíz ünnep egyfajta nyílt napként is szolgált, amikor bárki kipróbálhatta a gyógyvízhez kapcsolódó szolgáltatásokat, de a szervezők fellépő sztárvendégekről is gondoskodtak.