Mától a kincstár a megye számlavezetője

Július 6-i, soron kívüli közgyűlésén azonnali hatállyal felmondta az OTP-nél vezetett folyószámláját a Heves Megyei Önkormányzat, egyúttal döntött arról, hogy a számlavezetést ezután a Magyar Államkincstár (MÁK) végzi. Az ezzel kapcsolatos szerződést – amely augusztus 1-jén életbe is lépett – ma délután írták alá Egerben, a MÁK Heves Megyei Igazgatóságán.

“A megyei önkormányzati hivatal és az intézmények vezetői részvételével megtartott eseményen Zay Ferenc, a MÁK Heves Megyei Igazgatóságának igazgatója elmondta: jogilag már egy éve mód van arra, hogy a kincstár számlát vezessen az önkormányzati szektorban, ám ez az első ilyen szerződés, ezért kiemelkedő fontosságú. Gyors, pontos szolgáltatásra törekednek. Összességében egyébként mintegy száz számlát vezettek eddig a megyében az állami szervek számára.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a mai szerződéssel egy mostanáig járatlan útra lépett a megyei önkormányzat. Ugyanakkor természetes is, hogy egy bank helyett egy állami hivatal kezeljen közpénzeket, önkormányzati számlákat. Fontos biztonsági elem, a kifizetések biztonságát garantálja, hogy a kincstár a számlavezető.

A mai napon a megyei önkormányzattól közel 60 számla került a MÁK-hoz, miután külön számlákkal, al- és letéti számlákkal rendelkeznek az egyes megyei intézmények, s a pályázatokat is elkülönített számlákon kezelik” – áll az elnöki kabinettől érkezett sajtóközleményben.