Lopják a gázt Hevesben is

70 millió m3 gázt loptak el a TIGÁZ szolgáltatási területén tavaly, ez a Velencei-tó vízmennyiségének csaknem kétszerese, és megfelel 50 000 család éves fogyasztásának. Ebben az évben eddig 5000 estet derítettek ki, Heves megyében idén annyian loptak egy fél év alatt gázt, mint tavaly egész évben.

Évente 9 milliárdos kárt okoznak gázlopással a Tigáznak. 2010-ben a társaság több mint 4000 estet derített ki, idén, fél év alatt ötezer szabálytalanságot találtak. Az ellopott 70 millió köbméter gáz a cég által forgalmazott mennyiség 1,5 százaléka. A legtöbb lopás Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megyében történik, Heves megye ilyen szempontból a középmezőnyben helyezkedik el. Tavaly 283 szabálytalan vételezést derített ki megyénkben a Tigáz, idén eddig 282-t.
Az egyszerű, házilagos módszerek helyett ma már szervezett keretek között egész vállalkozások foglalkoznak.
Ez a zsarolás a fogyasztót is nehéz helyzetbe hozza – mondja a Tigáz szóvivője. A grafikon azt mutatja, hogy a legtöbben a plomba rongálásával jutnak szabálytalanul gázhoz, de előkelő helyen áll a mágnesezés is. Ha a cég szabálytalan vételezéssel találkozik, de a felhasználó vitatja ezt, független igazságügyi szakértői vizsgálatot kérnek. A Tigáz évente 150 ezer menetrend szerinti és 70-80 ezer célzott ellenőrzést végez. Ez utóbbiról elmondható: száz esetből 10-12 alkalommal találnak szabálytalan vételezést – mondja a Tigáz szóvivője, Száraz Gábor.