Újabb viharjelzőket építenek a Tisza-tavon

70 millió forintból újabb két viharjelzőt állítanak fel a Tisza-tó mellett, és kiépítik a központi vezérlő rendszert. Kettő jelző már működik, a katasztrófavédelem azt mondja: öt állomással biztosítani lehet, hogy a tó minden pontjáról jól lehessen látni a jelzőfényeket.

Most éppen nincs vihar, nem villog a lámpa. Két településen, Poroszlón és Abádszalókon már működik a viharjelző, 2009-ben telepítették a két állomást. Az első fokú riasztást percenként 45, a másod fokút 90 villanás jelzi. A rendszer továbbfejlesztésére eddig nem volt pénz, most 70 millió forintból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felállíttat még két viharjelzőt, és elkészül a központi vezérlés – az eddigi ideiglenes helyett.
A viharjelzők kiépítését a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács kezdeményezte. Szabó Róbert elnök azt mondja: speciális helyzetben van Tisza-tó azáltal, hogy a területen négy megye és két régió érintett, ezek összehangolt munkája szükséges a fejlesztésekhez.
A Tisza-tavon öt állomással lehetne biztosítani, hogy mindenhonnan jól látható legyen a viharjelzés. Kettő már üzemel, kettő idén kész lesz. A viharjelzőket a katasztrófavédelem működteti majd, az adatok az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkeznek.