Mozisok találkoztak

A hagyományos mozik vezetői és filmforgalmazók találkoztak Egerben, hogy megvitassák a szakmát érintő problémákat. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a Mozgókép Alapítványnál kialakult helyzet miatt tavaly befagyasztottak minden kifizetést, támogatás híján pedig a kisebb cégek komoly bajba kerülnek.

Korábban a nyári filmfesztivál keretében rendezték meg a mozisok az egri találkozójukat, idén azonban ennek megrendezésére sem volt támogatás. Mint ahogy a normatív támogatásra is hiába számítanak a mozik, 2010 második félévétől leállították a kifizetéseket, ami a hagyományos és az art mozik esetében komoly probléma, akkor is, ha csak 2-3 millió forintól van szó.
További terhet ró a szakmára a kötelező digitális átállás, aminek ugyan számos előnye van, ( például nem kell a kópiára heteket várni, az országos premierrel egyidőben elérhető minden film) de sokba, termenként 20 millió forintba kerül, ez Eger mozijait tekintve összesen 60 milliót jelent.
Jelenleg, a digitális átállás előtt, hat hetet kell várni az egri moziknak az új filmekre, ami azért gond, mert a premier utáni második héttől 20-30 százalékkal csökken a nézőszám. Ráadásul Magyarországot az internetes és egyéb kalózkodás miatt büntető szankció sújtja, így a világpremierekhez képest egyébként is később kapjuk meg a filmeket.