Kiváló szőlőtermés, korai szüret várható idén

A tavalyi szüretkor negatív rekord született az egri borvidéken, a termés csak egyharmada volt a szokásosnak. Amennyire nem kedvezett a tavalyi időjárás a szőlőnek, annyira ideális a mostani. Az idei évben átlagos termésmennyiséggel, jobb minőséggel lehet számolni. Ha nem fordul kedvezőtlenre az időjárás, akár két héttel korábban is kezdődhet a szüret.

Az avatatlan szem is látja, hogy egészségtől duzzadó, szép fürtök lógnak a tőkékről. A várható termésről biztatóan nyilatkozott a hegybíró. A meleg napos idő jót tett a szőlőnek és nem kedvezett a gombabetegségeknek. Az ideális az lenne, ha a következő hetekben a napsütéses és a csapadékos időszakok arányosan váltanák egymást, ez kifejezetten jó évjáratot eredményezhet. A tavalyi év időjárása kedvezőtlenül hatott a termésre és a szőlősgazdákra, a növény-egészségügyi helyzet már-már katasztrofális volt. 2010-ben negatív rekord született a borvidéken. A hektáronkénti termésátlag csak egyharmada volt a szokásosnak, a 80-90 mázsa helyett átlagosan 32 mázsa termést szüreteltek a gazdák. Nemcsak a mennyiséggel, a minőséggel is baj volt, de ez a hegybíró szerint nem érzékelhető a borokon.
Jó hír, hogy a korai fajták már most színesednek, ha marad a jó idő és nem jön jelentős lehűlés, a szokásoshoz képest akár két héttel korábban, augusztus végén vagy szeptember elején elkezdődhet a szüret. Az elmúlt három év alatt a szőlőkivágások miatt 400 hektárral csökkent az ültetvények száma, az egri borvidék területe mára 5600 hektárra tehető.