Kohézió vagy versenyképesség? – Habis képviselte hazánkat az uniós tárgyaláson

A területfejlesztésben érintett parlamenti bizottságok uniós értekezletét tartották tegnap Varsóban. Június végén tette közzé az Európai Bizottság a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak pénzügyi kereteit, most kezdik megtölteni tartalommal – mondta Habis László, aki Magyarországot képviselte a lengyel fővárosban az önkormányzati és területfejlesztési bizottság alelnökeként.

A lengyel uniós elnökség első szakmai rendezvénye volt a regionális fejlesztési tanácskozás. Az álláspont az, hogy 2014. és 2020. között ne csökkenjen a területfejlesztésre szánt keret. Az egyes országok véleménye abban különbözik: az összeg elsősorban a fejlesztést vagy a versenyképesség növelését szolgálja. Az unió egészének fontos a versenyképesség – ismertette az álláspontokat Habis László -, a később csatlakozott országok érdeke viszont az, hogy az infrastruktúrájukat uniós támogatással fejlesszék.
Abban egyetértés van, hogy szűkíteni kell a prioritásokat, néhány kulcsterületre korlátoznák az uniós pénzek felhasználását. Most az álláspontokat ismertették, a tanácskozást októberben folytatják.