Kerékpáros emlékmenet

Hidvégi-Üstös Pál hagyományőrző vezetésével Rodostóból indult és Tarpáig megy a II. Rákóczi Ferenc emlékmenet, mely a szatmári béke 300. évfordulója előtt tiszteleg. A kerékpáros delegáció, mintegy 2100 kilométer megtétele után pénteken érkezett Egerbe.

Idén a Rákóczi Szabadságharc lezárásának, a szatmári békének 300. évfordulóját ünnepeljük. A Rákóczi év egyik legkiemelkedőbb eseményeként Hidvégi-Üstös Pál extrém sportoló, kerékpárral járja végig a Szabadságharc legfontosabb helyszíneit Rodostóból indulva Tarpáig. A magát Rákóczi nagykövetének nevező hagyományőrző sportoló és kísérete, több mint 3100 kilométert tesz meg 5 országot érintve. A delegáció tagjai útjuk során 60 emlékhelyen koszorúznak, nyolc településen fákat ültetnek, mindezt 25 nap leforgása alatt.
Az emléktúra résztvevőit Egerben Sós István alpolgármester fogadta, aki egy palack egri bort és egy-marék helyi földet ajándékozott a kerékpárosoknak. Az alpolgármester köszöntőjében Eger és a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc kapcsolatáról beszélt.
A vándorbotra felkerült az egri szalag is, a kerékpárosok ezután átvonultak a Keresztény Ifjúsági Klubba, ahol megtekintették a szabadságharchoz kapcsolódó Mikes-kiállítást és koszorút helyeztek el.