Egri séta a Marcipániába

A Marcipániába vezetett a legutóbbi Egri séta. Az alkotó, Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász mutatta be a kiállítást.

A Harangöntő-ház udvarán kezdődött a séta, ott mesélt Kopcsik Lajos a Marcipániáról. 2005-ben nyílt meg a kiállítóhely, három év alatt készítették el a bemutatásra szánt tárgyakat. Újabb három évig dolgozott, mire a nagyközönség is láthatta a Barokk szobát, amely az Oscar-díjas cukrász egyik kedvence. Itt a parkettától a csillárig minden cukormasszából készült. Több olyan alkotás is van egyébként a 120 – 130 között, amely az alkotó szívéhez közel áll, egyrészt a zenével vagy képzőművészettel foglalkozók, mert ezt a két művészeti ágat nagyon kedveli, vagy azok, amelyekkel sok gond volt, technikai kihívást jelentettek. Ezen az úton ugyanis még nem járt senki, ha nehézségbe ütközik a munkában, Kopcsik Lajosnak és két segítőjének kell kitalálnia, hogyan lehet megoldani. A párnák, a Van Gogh- és a Picasso-képek is cukorból készültek. A gyerekek állítólag még a tárolókat is nyalogatni szokták. Megenném – áll a vendégkönyvben gyerekírással. Egy másik pedig azt írja: Ezt az Édes életet még Fellini is megirigyelhetné.
Évente 36 ezer látogatója van a Marcipániának. Jövő héten az Egri séták mesélője Rátkai Attila főépítész lesz, aki arról beszél, miért lett ilyen a Bazilika. Két hét múlva pedig a vár kőtárába látogathatnak el azok, akiket érdekel Eger történelme.