Kitüntetés

Dr. Ködöböcz Gábor egri irodalomtörténész, főiskolai docens kapta idén a VIII. Partiumi Írótábor díját. A kitüntetést az egyetemes magyar kultúráért végzett, és önazonosságunk megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért vehette át az irodalmár.

Magyar irodalom és magyar jövő, minden tollforgató felelős a magyarság jövőjéért – e mottó jegyében tartották a VIII. partiumi írótábort Nagyváradon. A találkozó évekkel ezelőtt Ady szülőfalujából, Érmindszentről indult és mára a Kárpát-medence egyik legjelentősebb irodalmi fóruma lett. Az összejövetelre a Felvidékről, az anyaországból, illetve a Partiumból és Erdélyből is érkeztek résztvevők azzal a céllal, hogy együtt küzdjenek az írott szó megmaradásáért. Az előadók között helyet kapott Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség jelenlegi elnöke, Mezey Katalin költő, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke, Dr. Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke valamint irodalomtörténészek, kritikusok, lapszerkesztők. A rendezvényen nemcsak társadalmi kérdéseket vitattak meg, hanem a kiemelkedő alkotómunkát is értékelték. A partiumi írótábor idei díját dr. Ködöböcz Gábor egri irodalomtörténész kapta mindazért, amit a magyar kultúra egységéért tett.
A háromnapos írótábor július 9-én zárult, ahol bemutatták az Agria kulturális folyóiratot is. Útravalóul Kazinczy Ferenc gondolatait vihették haza a részvevők:
„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.
Ezt ha nem érted, Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.”