Feljelentés a Buttler-ház felújítása ügyében

Gyanúsnak találja a Buttler-ház felújítását a megyei önkormányzat eseti vizsgálóbizottsága. Az épületnek – amelyben a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezete és a  Heves Megyei Europe Direct Információs Pont kapott helyet – jelenleg sincs jogerős használatbavételi engedélye, és  felmerül a kötbér kérdése is. A bizottság hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tesz.

A vizsgálóbizottság már foglalkozott a színházzal, a múzeumi raktárral, a kórház 160 milliós támogatásával, a HospInvest-üggyel, a megyei hivatal korábbi működésével. Most a Buttler-ház felújítását találják gyanúsnak, erről már másodszor tárgyaltak. Az épületnek nincs jogerős használatba vételi engedélye, a szerződés szerint legkésőbb 2011. szeptember 30-ig meg kell szerezni, ehhez a trafóházat át kell helyezni.  A megyei önkormányzat már felszólította az építtetőt, a Buttler-ház Kft.-t, hogy ezt a határidőig tegyék meg. A bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a megye feleslegesen fizette ki a vételár utolsó részletét, nettó 30 millió forintot.
A felújításnál azt is kifogásolja az előző ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság, hogy nem volt meghatározva a műszaki tartalom; a szerződésben úgy fogalmaztak: kulcsrakész állapotban adja át az építtető a megyének a házat, és így az átadás-átvétel során nem volt mit ellenőrizni. A vizsgálóbizottság feljelentést tesz hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Az építtető Buttler-ház Kft. vezetője, Pap István úgy reagált: arra kötelezik őket, amihez egyedül nem nyúlhatnak hozzá. A trafóház bontásához szükséges ugyanis, hogy a szolgáltató ELMÜ-ÉMÁSZ áthelyezze a berendezéseket, ők építtetőként már kialakították az új helyet. Pap István azt mondja: a várossal megállapodtak abban, hogy a trafóház áthelyezése a belváros-rehabilitációs projekt része, hogy ez mikor indul, nem tudják. A nyilatkozat szerint a pályázati önerőt a megye biztosítja.  A műszaki tartalomról, amit a bizottság a szerződésből hiányolt, annyit mondott a cég vezetője: a tervekben, amelyeket a megye megkapott, minden részletre kiterjedően szerepelt ez is.
Megkeresésünkre Kurucz András, az Egri Városfejlesztési Kft. vezetője elmondta: a belváros-rehabilitáció végleges projektlistájának nem része a trafóház áthelyezése.