Várfelújítás Kisnánán és Sirokban

Heves megyében jelenleg két vár felújításán dolgoznak. A Mátraalján található kisnánai vár 340 millióból, míg a Tarna völgyében elhelyezkedő siroki vár 356 millióból újulhat meg. Kisnánán építészetileg gyakorlatilag befejeződött a felújítás, Sirokban még sok a tennivaló.

A Mátraalján, Kisnánán található, hajdan az Aba nemzetséghez tartozó Kompoltiak által birtokolt középkori vár egyedi védettség alatt álló műemlék, nemzeti örökségünk része. Igazi hűbérvár, építése a 11-12. századra tehető. A török időkben falait lerombolták, évszázadokig nem lakták. Komolyabb régészeti feltárása 1964-68 között volt. A mostani, 340 millió forintos felújításnak köszönhetően még látványosabb, turista-csalogatóbb lett a vár.
Ebből a pénzből megújultak a falak, az öregtorony, a gazdasági épület, a palotaszárny és a tájház. A felújítás építészetileg gyakorlatilag befejeződött, már csak kisebb munkák vannak hátra. A kiállítóterek – vármúzeum és opál bemutató terem – október 15-re készülnek el.
Néhány kilométerrel északabbra, a Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a Siroki vár, Magyarország egyetlen barlangvára. Itt Uniós segítséggel, 356 milliós fejlesztés valósul meg.
Díszkivilágítást kap a vár, a falak körül sétáló utat, az alsóvárban három kézműves-műhelyt, múzeumot alakítanak ki és megmagasítják az alsóvár falait. A második ütem befejezésének határideje október 31-e, de az alsóvárban kialakítandó kiállító- és kézműves helyek berendezése valószínűleg átnyúlik a jövő évi idegenforgalmi szezonra.