Új szolgáltatásokkal bővül a múzeum kínálata

A tervezett ütem szerint halad a tűzoltó múzeum felújítása, az épületek jelenleg szerkezetkész állapotban vannak, elindították az eszközbeszerzési eljárást. A létesítmény minden épületét korszerűsítik, bővül a kiállítás anyaga, a múzeum szolgáltatáskínálata is gyarapszik, kutatóhelységet éttermet, gyerekfoglalkoztatót és játszóteret alakítanak ki a felújított termekben, illetve az udvaron.

A fő szerkezetek már elkészültek, jelenleg is folyik a gépészeti korszerűsítés, a vízvezeték-szerelés, zajlik az elektromos hálózat kiépítése, hátra vannak még a burkolási munkálatok és a külső homlokzatok felújítása. A Műemlékvédelmi Hivatallal szorosan együttműködve, a szükséges előírásokat betartva végzik az épületegyüttes rekonstrukcióját a kivitelezők.
A felújítás után új szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a látogatók, a régi laktanya épületében melegkonyhás étterem nyílik. A kocsiszín vázszerkezetét meghagyták, újraépítették viszont a tető födémszerkezetét és héjazatát, a többhelységes épületben restaurátor-műhelyt rendeznek be. Ide kerül a látogatói vizesblokk és a gyermekfoglalkoztató is, melyhez kívülről egy fedett teraszt építettek. A korábbi szertár helyén gondnoki lakást és ajándékboltot alakítanak ki, az udvaron játszóteret építenek. A létesítmény patak felőli oldalát fémbetétes téglakerítés határolja majd. A tervek szerint bővül a kiállítás anyaga, új helyre kerül a pénztár. Bár az építési munkákat csak 2011. decemberében fejezik be teljesen, a múzeum előbb kinyit majd. A felújítások után a termek berendezését, az eszközök, felszerelések elhelyezését kell még elvégezni a jövő augusztusig.