Elfogadták a válságköltségvetést

Elfogadta a május 19-től érvényes 4 milliárd 273 millió forintos válságköltségvetést a megyei közgyűlés. A hiányt 7,8%-osra, azaz 333 millió forintra tervezik.

Napirend előtt Szabó Gyula szocialista képviselő azt javasolta, hogy a működő eseti bizottság mintájára hozzanak létre a jelenlegi ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottságit. A javaslatot szavazásra bocsátották, nem fogadták el.
Oroján Sándor a FIDSZ-KDNP képviselője felhívta a figyelmet arra a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosításra, amelynek egyik előterjesztője Habis László volt, s amely az elavult, 96-os adósságrendezési törvényt felváltva lehetővé teszi a kórházban és a várban tervezett fejlesztéseket. Hozzátette, sem Sós Tamás, sem a megye jobbikos képviselői, sem Ivádi Gábor nem szavazta meg a módosítást az Országgyűlésben, ha rajtuk múlott volna, akkor hét milliárd forinttól esik el a megye.
A válságköltségvetés tárgyalásakor Sámoly György pénzügyi gondnok elmondta, az volt a kérése, hogy a nem kötelező feladatok ellátása ne szerepeljen a költségvetésben, a kiadásokat pedig még ne faragják le, hogy látható legyen mennyi a veszteség. Ez így is történt.
Korózs Lajos bejelentette, hogy a négy szocialista képviselő hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a rendőrségen, mert szerintük nem kellene eljárásnak folyni az önkormányzat ellen, a fideszes vezetésnek fellebbeznie kellett volna annak elindítása ellen, de nem tették, így vagyoni kárt okoztak a megyének.
Erre Szabó Róbert , a közgyűlés elnöke azt mondta örül a feljelentésnek, mert mert kiderülhet, hogy a legnagyobb kárt a szocialisták okozták 12 éves ámokfutásukkal.
A válságköltségvetést, amelyben a színház és a bábszínház 0 forinttal szerepel, illetve nem tartalmazza a Heves megyéért kitüntetéssel járó pénzjutalmat, végül 8 igen szavazattal elfogadták.
Megszavazták a gyöngyösi Mátra Múzeum sorsáról szóló javaslatot is, ennek értelmében a fenntartási költségek kétharmadát a városi önkormányzat, egyharmadát a megye vállalja.