Kakasfesztivál Makláron

Főként pörkölt, de volt, ahol leves, sőt rétes is készült kakasból a maklári fesztiválon. A zsűri a legkreatívabb ételeket kereste, végül a 21 versenyző csapat közül a felnémeti Templomdombi Pincepáholy főztjét találta a legjobbnak, a látogatók viszont a felsőtárkányi Amatőr Gasztronómusokéból fogyasztottak a legtöbbet, így a közönségdíjat ők vitték haza.

Hatszázöt kiló kakas főtt a bográcsokban és üstökben Makláron az önkormányzat és az Együtt Maklárért Egyesület közös szervezésű fesztiválján. Voltak, akik kétféle bográcsban főztek, megesküdve arra, hogy az étel ízén is érzik, hogy az most öntvény- vagy vasedényben készült. Néhány csapat a hagyományos kakaspörköltből akarta kihozni a legtöbbet, sokan viszont ezt is megbolondították valamivel, ha mással nem, a körettel: volt petrezselymes nokedli, de készítették ezt a tésztát kukoricalisztből is. Szinte sehol nem lehetett látni a pörkölt-túrós csusza párosítást, úgy látszik, ez már kiment a gasztronómiai divatból. A zsűri a higiéniát, a tálalást, a kreativitást és természetesen az ízt pontozta.
A fesztivált a kakasok köré szervezik, reggel még élő állatok is versenyeztek.
Idén is elsősorban a helyi csoportok, tehetségek mutatkoztak be nap közben a színpadon. A gyerekeket külön program várta reggeltől délutánig. Csak ebédelni több mint ezren mentek Maklárra, a kakasfesztiválra.