Tizenkét új buszt venne az Agria Volán

Hatszázmillió forint hitelből minimum tizenkét új buszt vásárolna az Agria Volán. A régió öt volántársasága konzorciumot alakított, együtt 4,5 milliárd forint kedvező kamatozású kölcsönt vennének föl, erre lehetőséget biztosít egy – a közösségi közlekedésfejlesztést segítő – hitelprogram.

Az Agria Volán évente átlagosan 8-10 új buszt tud vásárolni, de azt mondják: évente közel húszat kellene lecserélni. Összesen 190 autóbusza van a társaságnak, ebből 42 helyi járatúként, 148 helyköziként közlekedik. Hitelt eddig nem nagyon vett föl a társaság, most négy másik észak-magyarországi volántársasággal konzorciumba tömörülve 4,5 milliárd forint értékben kölcsönből vásárolnának buszokat.
Az Agria Volán 600 millió forint hitelt szeretne felvenni, ennek 10%-os önrészét tudja vállalni a cég. Most a bankot választják ki, ennek a közbeszerzési eljárása folyik, a következő lépés lesz, hogy kiírják a közbeszerzést a járművásárlásra. Legkevesebb 12 buszt szeretnének ebből a 600 millióból venni, mindegyik a helyköziként közlekedne majd.