Dévai gyerekek a várban

Egerrel és a várral ismerkedtek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiból érkezett gyerekek. A 23 fiatal egyébként a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat vendége, egy hetet töltenek Magyarországon.

A Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat kapcsolata Böjte Csabával régi. Többször jártak Déván a katonai hagyományőrzők, ahol mindig nagy szeretettel fogadták őket. Most ebből akarnak valamit visszaadni a gyerekeknek – mondja Káplár Béla elnök.
A Déváról érkezett fiatalok családoknál laknak, eddig már voltak a fővárosban, Jászberényben, jártak strandon, állatkertben.
A tábort szervezők azt mondják: mindenhol segítik a gyerekeket, amerre megfordulnak. A Dobó István Vármúzeum például ingyenessé tette számukra a kiállításokat.
A nagykátai hagyományőrzők természetesen az Egri Vitézlő Oskolával ápolnak jó kapcsolatot több éve. A vitézlő oskolások rendhagyó tárlatvezetést tartottak a gyerekeknek.
A dévai gyerekek felkészülten érkeztek az egri várba: előző este megnézték az Egri csillagokat. Azt is elárulták, hogy náluk is kötelező olvasmány Gárdonyi regénye.