Megújult a Sportmúzeum

A 16 milliós fejlesztésnek köszönhetően iskolabarát, foglalkoztató múzeummá alakult át az 1993-ban alapított Heves Megyei Sportmúzeum. A korábbi földszinti kiállítói tér átalakult. A vitrinek helyét sporteszközök, játékterek, multimédiás eszközöket tartalmazó oktató terem vette át, ahol a hagyományos tanórákon kívül csoportos foglalkozásokat is tarthatnak a pedagógusok.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Heves Megyei Sportmúzeum: a korábbi, hagyományos, csak kiállítói tereket tartalmazó létesítmény az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházásnak köszönhetően a mai követelményeknek megfelelő, interaktív múzeummá vált. A látogatók akár a gyakorlatban, vagy az informatikai eszközök segítségével ki is próbálhatják az egyes sportágakat. A helyiségekben elhelyezett terminálok további információkkal is szolgálnak. Az egy éves futamidejű projektben a város, az üzemeltető EVAT Zrt., a múzeum igazgatója, dr. Székely Ferenc, a Bornemissza Gergely Szakképzési Intézet diákjai és tanárai, illetve fejlesztési szakemberek vettek részt.
A korábban a földszinten látható anyag, Bárány István, a Bitskey-testvérek, további úszók és vízilabdások relikviái a felső szinteken lettek elhelyezve. A Heves Megyei Sportmúzeum átalakulása még nem ért véget. A következő lépés többek között egy sportkönyvtár kialakítása lesz.
A napokban újabb relikviákkal bővült a Sportmúzeum. A junior öttusa világbajnok dr. Bodnár János – a vízilabdázó Bodnár András testvére – illetve természetjárók, tájfutók anyagai is hamarosan láthatók lesznek. Az újabb bővítés, további multimédiás anyagok feltöltése várhatóan késő őszre elkészülhet. Az átadás végén dr. Halmos R. Péter azt javasolta, a Sportmúzeum viselje alapítójának és kitalálójának, dr. Székely Ferencnek a nevét.