Német tartalékosok adománya

Több millió forint értékű adományt hoztak a német tartalékosok Egerbe: az ágyaktól a technikai berendezéseken keresztül a ruhaneműkig széles volt a skála. Az Unterfranken megyei tartalékosok és a MATASZ Heves Megyei Szervezete között hétéves kapcsolat van, eddig már több mint egymilliárd forint értékben gyűjtöttek adományt a németek az egrieknek.

Kórházi ágyak – köztük elektromosak is -, irodabútorok, kollégiumba való szekrények, technikai berendezések, játékok, háztartási gépek, szőnyegek és ruhanemű – egy kamionnyi adomány érkezett Németországból, a Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékos Szövetségtől. Először, évekkel ezelőtt a nagycsaládosoknak gyűjtöttek a német tartalékosok, azóta viszont több szociális és egészségügyi intézménynek is segítettek Egerben és a környéken.
A német tartalékos szövetségnek Unterfranken megyében 7000 tagja van. Nagyon szívesen gyűjtünk, mert tudjuk, hogy kihez kerülnek az adományok. A gyűjtést segíti az is, hogy a tagok között sok orvos, vezető tisztviselő van, akik az ismerőseiket is rá tudják beszélni az adományozásra – mondta Kurt Berger főtörzsőrmester.
A kórházi ágyak egyelőre nem tudni, hova kerülnek – mondja Munkácsi Sándor. Az biztos, hogy az orvosi berendezéseket – székeket, asztalokat – a szihalmi orvosi rendelőnek, a ruhákat és játékokat pedig a Többgyermekes Családok Egri Egyesületének adják. Még nem számolták össze pontosan, de a mostani adomány is több millió forint értékű.
A kapcsolat intenzív a Heves megyei és a német tartalékos szervezet között, voltak együtt Franciaországban járőrversenyen, ahol az egriek 3. helyezettek lettek, ősszel pedig Németországban írnak alá egy háromoldalú együttműködési megállapodást a német, a francia és a Heves megyei tartalékosok. Az Unterfranken megyei tartalékosok eddig már 9 kamion adományt hoztak Egerbe.