Utazni, vagy nem utazni?

A statisztika szerint a magyarok tavaly több mint nyolc százalékkal többet költöttek belföldi nyaralásra, mint 2009-ben. Idén már egyre többen keresik a külföldi ajánlatokat is. A hosszú hétvégés pihenéseken kívül az egy hetes turnusok is népszerűek.

Már ilyen olcsón is lehet nyaralásra befizetni, az utazási irodákban egyre több az akciós ajánlat. A tapasztalatok szerint idén már többen indulnak nyaralni. A legkeresettebbek a külföldi utak, ezen belül is a last minute ajánlatok. A pihenni vágyók leginkább a közeli országokat választják, egy vagy két hetes turnusokat foglalnak. A belföldi utak is népszerűek, a hosszú hétvégéken belül a városlátogatások és a wellness programok keresettek. Az utazási irodák felmérései szerint a belföldi nyaralók több mint a fele üdülési csekkel fizet. Utazás előtt érdemes előre gondolkodni és inkább bebiztosítani magunkat.
Erre szolgál ez az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető nyaralás előtt. A kártya az uniós tagállamokban sürgősségi ellátásra jogosít. Ennek birtokában a magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe külföldön az egészségügyi szolgáltatásokat, mint az ott élők. A kártya ingyenesen igényelhető és a kiállítástól számított három éven belül érvényes. Utazás előtt egyéb biztosítást is érdemes kötni, hogy a nyaralás zavartalan élmény legyen.