Közeleg a parlagfű szezon

Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű- mentesítésére, melynek elmulasztása ötmillió forintig terjedő bírsággal is járhat. A növény irtására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a parlagfű-allergia közel 900 ezer embert érint országunkban.

A parlagfű ugyan csak júliusban kezd virágozni és augusztusban éri el pollenkoncentrációja csúcsát, bőrrel érintkezve azonban már korábban is allergiás reakciókat válthat ki. A kialakult parlagfű-allergia tünetei például: az állandó orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, valamint orr-, garat-, és szemviszketés. A tünetek súlyosbodása asztmához vezethet, ezért célszerű minél előbb szakemberhez fordulni.
A parlagfű irtása kötelező és hatóságilag elrendelt. Belterületen júliustól a jegyző, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok szakemberei, külterületen pedig a Földhivatal munkatársai vizsgálódnak. Jogszabály írja elő azt is, hogy minden földtulajdonosnak kötelező június 30-ig saját területét parlagfű-mentesíteni. Ennek elmulasztása esetén 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírság szabható ki, a parlagfűvel borított terület nagyságától függően.