Átadtuk a stafétát

Átadta az információs társadalommal, a telekommunikációval kapcsolatos ügyeket és jelképesen a stafétabotot a dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára következő soros elnöknek, Lengyelországnak. Nyitrai azt mondja: a magyar elnökség egyértelműen sikeres volt. Magdalena Gaj, a lengyel infrastruktúraügyi minisztérium helyettes államtitkára megköszönte a magyarok munkáját.

Tapasztalás és tanulás volt ez a hat hónap, megtanulták, hogy a politika a kompromisszumok megtalálásáról szól, azt is: milyen 27 tagállammal egyeztetni – mondta Nyitrai Zsolt államtitkár az átadási ceremónián. Úgy látja: a magyar elnökség ideje alatt az összeurópai frekvenciahasználat ügyében csaknem a megállapodásig jutottak, és meghosszabbították az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség mandátumát, vagyis megszüntették a bizonytalanságot. Nyitrai úgy fogalmazott: a munka nagy részét elvégezték, és a tapasztalatokat megosztják a lengyelekkel, hogy ők is gyors startot tudjanak venni, mert mind a két ügy hozzájárul az európai polgárok versenyképességéhez.
Az, amit véghezvitt Magyarország, a lengyeleknek reményt ad, hogy be tudják fejezni a munkát – mondta Magdalena Gaj, az infrastruktúraügyi tárca helyettes államtitkára. A lengyel államtitkár asszony arról beszélt: fix árat határoznának meg a roamingra, adatküldésre az unió összes országában, a frekvenciahasználat pedig az internet-hozzáférés szempontjából fontos terület.
A felhasználók bizalma alapvető kérdés, fontos, hogy minden tranzakció, online adatforgalom biztonságos legyen Európában – mondta Piotr Kołodziejczyk, a lengyel belügyminisztérium helyettes államtitkára. Úgy látja, hogy Magyarország igen magasra tette a lécet.
Nyitrai Zsolt végül átadta a stafétabotot az unió következő soros elnökének.