Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Benkó Dixieland Band vezetője, dr. Benkó Sándor mérnök, műszaki tanár kezdeményezésére 2007. május 5-én tartották az első Magyar Műszaki Értelmiség Napját. Azóta minden évben a műszaki értelmiséget tömörítő kamarák és szervezetek összefogásával emlékeznek meg erről a napról.

Idén először egy vidéki város, Kecskemét adott otthont az országos rendezvénynek, de e mellett minden megyeszékhelyen – különböző időpontokban – rendeztek hasonló találkozókat. „Műszaki értelmiség – a gazdaság motorja” a mottója a 2011-es rendezvényeknek. Egerben a megyei Építész Kamara, a megyei Mérnöki Kamara és a megyei MTESZ összefogásával szerveztek emlékülést.
Habis László polgármester köszöntőjében kiemelte, a műszaki értelmiség lehet a kulcsa az ország, a város felemelkedésének. Olyan beruházásokra van szükség, melynek köszönhetően komfortosabb, élhetőbb város születik. Ezzel pedig a jövő generációinak tudunk új munkahelyeket teremteni.
Az idei rendezvények mottójával összhangban a megyei mérnöki kamara elnöke rövid előadásában a múlt század egyik legsokoldalúbb egri gépészmérnökéről, Ringelhann Béláról tartott egy rövid ismertetőt. Neki köszönhető többek között Heves Vármegye villamosítása, a vezetékes vízellátás, a csatornázás és a szennyvíztisztítás is. Dr. Nagy József, a Bükk-Miskolc Térségi LEADER Akciócsoport ügyvezetője a térség megújuló, nem hálózathoz kötött energiatermelési lehetőségeiről beszélt, majd az emlékülés végén Dely György és Komáromi Tas építészek Eger belvárosi rehabilitációs tervét ismertették a résztvevőkkel.