A szakképzésre voltak kíváncsiak a kínaiak

A szakképzést, ennek rendszerét tanulmányozta Egerben egy kínai oktatási szakemberekből álló delegáció. Azt mondják: náluk is fontos, hogy kellően képzett szakemberek dolgozzanak. A küldöttség a TISZK-be is ellátogatott.

A kínaiak a szakképzésben is szeretnék megtalálni azt az utat, amely a gazdasági fejlődés fenntartásához a legmegfelelőbb, Magyarországra is azért látogattak, hogy megismerjék, hogyan folyik nálunk a szakképzés.
Nagyon fontos az egyén szempontjából, hogy megfelelő szakmát tanuljon, s ugyancsak fontos össztársadalmi szempontból az államnak is, hogy megfelelő mértékű, jól képzett munkaerő álljon rendelkezésére – mondta Sun Xiaobing, a kínai Oktatási Minisztérium Politikai és Szabályozásügyi Osztályának ügyvezetője.- Magyarország és Kína ezen a téren hasonló cipőben jár, mindannyiunknak szükséges, hogy tanuljunk egymástól – ez a jövetelünk fő célja.
A városházán Rázsi Botond alpolgármester mutatta be Eger oktatási – képzési rendszerét. A szakképzés jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évben, az új kormány újragondolta a közoktatás és a szakképzés helyzetét – fogalmazott. Cél, hogy a szakképzés rugalmasan kövesse a munkaerőpiac változásait, követelményeit, és olyan kompetenciával rendelkezzenek az oktatásból kilépők, amely segíti a munkavállalásukat.
A kínai küldöttség a TISZK-ben is tájékozódott az ott folyó munkáról.