Dobokkal gyógyították a Földet Andornaktályán

Közös dobolással adtak energiát a Földnek Andornaktályán, a Földgyógyító Dobünnepen. Két egyesület, a Kurul Dobosok és az Árpád Nemzetség szervezésében pénteken este már koncertek, szombaton pedig egész napos program segített ráhangolódni az esti szertűz-gyújtásra és gyógyító dobolásra.

Egy régi maja hagyomány úgy tartja: ha nyolcezer dob szól egyszerre, akkor gyógyul a Föld. Jótékony hatásúnak gondolták az együttdobolást a sámánok is. Ezt az ősi szokást elevenítették föl Andornaktályán, a Földgyógyító Dobünnepen a nyári napfordulóhoz eső legközelebbi hétvégén. Egyszerre dobolni az esti szertűznél kell, de sokan már napközben is hangoltak. A szervezők vallják, hogy vissza kell adni azt az energiát a Földnek, amit tőle kapunk.
A dobünnepet már 6. éve rendezik meg Eger környékén, Andornaktálya először volt házigazda. Az önkormányzat támogatta a rendezvényt.
A szombat volt a megszentelt nap, napközben katonai hagyományőrzők, íjászok mutatták be, mit tudnak, emellett volt névadó-szertartás, játékos történelmi vetélkedő. Előadások hangzottak el többek között a nyári napfordulóról, Aba Sámuelről. Az egész nap ráhangolódás volt az esti szertűz-gyújtásra és a földgyógyító dobolásra.