Arab konferencia

Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd – hídépítés Európa és az arab világ között – ezzel a címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Külügyminisztérium és az Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke, Egerben. A tanácskozás hazánk európai uniós soros elnökségének keretében zajlott. Két napon át húsz ország nagykövetségei vizsgálták, hogyan tud együttműködni Európa gazdaságában a muszlim társadalom.

Nyolc arab ország, illetve Magyarország, Lengyelország, valamint az Egyesült Államok képviselői vetek részt a kétnapos konferencián, Egerben. Csatornák, hidak építése a célunk, a világbéke, a jobb megértés, a népek közötti bizalom és megértés. Ez a mi felelősségünk, mindehhez kemény munkára, elkötelezettségre van szükségünk – hangsúlyozta a Szaúd-Arábiai Királyság magyarországi nagykövete.
Ez is célja volt a tanácskozásnak, melyet Magyarország soros Európai Uniós elnöksége kapcsán az egri önkormányzat és az Eszterházy Károly Főiskola Lyceum Pro Scientiis Alapítványa rendezte meg.
Az 1930-as években magyar szakemberek segítettek az egyiptomi gazdaság modernizálásában.
Magyarországnak az elmúlt években is jó kiviteli piacot jelentettek az arab országok. Magyar árukat, magyar gépeket tudtak eladni.
A kétnapos tanácskozáson szó esett a Korán és a Biblia tanításai alapján a gazdálkodásról, a szakmai szekciókban Magyarország arab kapcsolatairól és az itteni befektetési lehetőségekről is.