Szakszervezetek az utcán

A munkavállalók és a nyugdíjasok jogaiért, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése ellen demonstráltak a szakszervezeti tömörülések. Szeretnék elérni, hogy a kormány érdemi tárgyalásokat kezdjen a munkát, a nyugdíjakat valamint az oktatást érintő kérdésekben. Fodor Pálné, az MSZOSZ megyei képviselet-vezetője azt mondja: egyetértenek a Fidesz-kormány céljaival, de a módszerekkel nem. Az egri az országos megmozdulás része volt, négy szakszervezeti konföderáció felhívására tiltakoztak a munkavállalók a kormány intézkedései miatt. Ha továbbra sem ül egy asztalhoz a kabinet az érdekvédelemmel, folytatják a demonstrációkat.

Kereplővel, füttyszóval érkeztek a demonstrációra a visontaiak, a Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezet képviselői. Őket is érintik a tervezett intézkedések, főképp a munka törvénykönyvének változtatásai, de nem csak saját érdekeik védelmében jöttek.
A helyzet tarthatatlanságára hívják fel a figyelmet – fogalmazott Fodor Pálné, az MSZOSZ megyei képviselet-vezetője. A kormány céljaival: a gazdaság élénkítésével, a munkahelyek teremtésével, az államadósság csökkentésével egyetértenek, csak a módszerekkel nem, szerinte ugyanis a törvényeket, programokat egyeztetés nélkül készíti a kormány.
Petíciót fogalmaztak, ebben elfogadhatatlannak nevezik, hogy az érdekképviseletek nélkül döntenek a munkaidő növeléséről, a szabadság, a felmentési idő és a végkielégítések csökkentéséről. Tűrhetetlennek tartják a nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakítását, a munkanélküli és szociális ellátás összegének drasztikus csökkentését.
A petíciót Horváth László megyei kormánymegbízott vette át, megígérte, hogy a követeléseket eljuttatja a kormányhoz.
Érdemi tárgyalásokat kezdenének a kormánnyal a munkát, nyugdíjakat, oktatást érintő kérdésekben. Ha továbbra sem tudnak egyeztetni, folytatódnak a megmozdulások.