Értékelt az adóhivatal

A gazdasási válság 2009-es mélypontja után a tavalyi évben a társas vállalkozások teljesítményében némi javulás érzékelhető, az egyéni vállalkozók esetében azonban ez nem mondható el. Az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével csökkentek az adóbevételek, de kisebb mértékben, mint arra számítani lehetett.

Személyi jövedelemadóból 3 és fél milliárd forint folyt be Magyarországon, ennek 10 százalékát az északi régióban fizették be. A megyei adóhivatalhoz 116 ezer bevallás érkezett, ezek zömét a május 20-i határidőt megelőző napokban nyújtották be – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal értékelésén.
Az egykulcsos adózás miatt Heves megyében a megjósolt 20 helyett 9 százalékkal csökkent a személyi jövedelemadóból származó adóbevétel. A legnagyobb, 19 százalékos növekedés a társadalombiztosítási járulék tekintetében tapasztalható, ami a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításának tudható be.
A megye 12 340 egyéni vállalkozója összesen közel 65 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 8 és fél százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest. Ez az arány kétszerese az országos átlagnak.
A társas vállalkozások helyzete valamivel kedvezőbben alakult, elsősorban az ipar területén.
2011 első negyedévében a gazdasági folyamatok javulást mutatnak a megyében.