Felmondhatnak az orvosok

A Magyar Orvosi Kamara támogatja az orvosok tömeges felmondását és a Magyar Orvosok Szövetsége szakszervezete indítványát: tagadják meg a túlmunka önként vállalandó részét. A Rezidens Szövetség gyűjti a felmondási nyilatkozatokat, amelyeket letétbe helyeznek december végéig. Az orvosok magasabb fizetést, a rezidensek emellett kiszámítható életpályamodellt, magasabb színvonalú szakképzést is követelnek a kormánytól. Ha nem teljesülnek a követeléseik, januártól több ezer orvos mondhat fel. Heves megyében egyelőre nem tudni, mennyien hagyják el a pályát vagy az országot jövő év elején.

A Magyar Orvosi Kamara minden nyomásgyakorló kezdeményezéssel egyetért; támogatja a tömeges felmondást és az önkéntes túlmunka megtagadását – mondja dr. Pócs Alfréd, a kamara megyei elnöke. Az egymást váltó kormányok semmit nem tettek érdemben az orvosok itthon tartásáért, az egészségügyben dolgozók egzisztenciájának javításáért. Pócs azt mondja: a Semmelweis terv már a 9. reformkísérlet 1989 óta; ez sem kínál semmit az orvosoknak, szakdolgozóknak, pedig az egészségügy rendbetételét nem lehet tovább halogatni. Naponta három orvos hagyja el az országot, 2004 óta az orvosok 14 százaléka távozott külföldre. A gyermekorvosok átlagéletkora 56 év, tíz év múlva nem lesz, aki a gyerekeket gyógyítsa – fogalmaz Pócs doktor.
Egy rezidens fizetése 80-90 ezer forint heti 60-80 óra munkáért. Ők nettó 200, a szakorvosok 300 ezer forintos fizetést követelnek. Ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat – ezt egyébként a kamara támogatja, és csatlakozásra hívja fel az orvosokat Ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban érvényessé válik a felmondásuk. Heves megyében egyelőre nem tudni, hány orvos tervezi ezt, eddig az önkéntes túlmunkát sem tagadta meg senki.