Harangöntők Egerben

Az 1700-as évek közepétől a XIX. század végéig dolgoztak Egerben a harangöntők, egyszerre mindig egy család, azt ellátta munkával az egyházmegye. A városban még ma is több harang tanúskodik az egri mesterek szakértelméről – mondta Kerékgyártó József a harangöntés történetét bemutató Egri sétán.

Éltek jó nevű mesterei a szakmának – ez volt a mottója a Harangöntő-házba tett Egri sétának. Kerékgyártó József két éve kutatja az egri harangöntés történetét. A mesterekkel eddig csak érintőlegesen foglalkoztak a történeti munkák, az egri harangokról már született tanulmány. Egerben 1736-ban telepedett le az első harangöntő.
A mesterség művelői nem voltak hosszú életűek, hiszen nehéz fizikai munkát végeztek, veszélyes anyagokkal dolgoztak. Általában özvegyükön múlt, hogy megmarad-e a műhely.
A városban ma is hallani azoknak a harangoknak a hangját, amelyeket az itt élő mesterek öntöttek. Az utolsó Egerben készült harang Nagytályán van.
A Harangöntő-ház kiállítása ennek a mesterségnek állít emléket. Jövő héten a levéltárba invitálják az egrieket a séták szervezői.