Gyergyószentmiklósiak és zetelakiak tettek állampolgári esküt a Dobó téren

Nyolcvannyolc népviseletbe öltözött gyergyószentmiklósi és zetelaki tett állampolgári esküt a nemzeti összetartozás napján a Dobó téren. Többen szüleikre emlékeztek, akik nem érhették meg, hogy magyar állampolgárokká válhassanak, mások arra hívták fel a figyelmet: a tragikus emléknap az összetartozás napjává szelídült, a kettős állampolgárságról szóló törvény pedig gyógyírt jelenthet a Trianon által okozott sebekre.

Szentmisével kezdődött a Bazilikában a nemzeti összetartozás napja. Február közepén százketten igényelték Egerben, Felsőtárkányban és Mezőkövesden a magyar állampolgárságot, közülük a köztársasági elnök 92-nek engedélyezte az állampolgárság megszerzését. Eger testvérvárosa, Gyergyószentmiklós, valamint Zetelaka polgárai azt kérték: itt tehessék le az esküt.
Habis László Dobó szavait kölcsönözte Gárdonyitól: Ne mondhassa azt ránk a jövendő nemzedék, hogy azok a magyarok, akik itt éltek, nem érdemelték meg a magyar nevet. Trianont követően az országot fizikailag megcsonkították, de a nemzeti együvé tartozás érzése megmaradt – fogalmazott. Összeköt többek között a nyelv, az irodalom, a hit, a hagyományok. A mai emléknap akkor tölti be hivatását, ha a trianoni békeszerződés után 91 évvel új korszakot nyit a nemzet egészéről való gondolkodásban és cselekvésben. Erős Magyarországra van szükségük- mondta a polgármester.
Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke úgy látja: a Fidesz-kormánynál senki nem tett többet eddig a nemzet egyesítéséért. Az esküre váró székelyekhez szólva azt mondta: nem ők csatlakoznak hozzánk, hanem mi hozzájuk, arra kérte őket, segítsenek bennünket a nemzetté válás útján, mert sajnos az elmúlt 20 évben néppé silányodott a határon belüli magyar nemzet. Tanítsanak minket együttműködésre, összetartozásra, Szabó szerint Magyarország csak így lehet sikeres.
Gyergyószentmiklós polgármestere, Mezei János azt mondta: a magyar Golgota keservének emléknapját az összetartozás napjává szelídítette a történelem. Eddig nem hitte, hogy ez a nap örömet is tud hozni. A székelyek lassan már beletörődtek a szétszakítás átkának végérvényességébe, most pedig boldog, hogy nem csak lelke legmélyén ápolhatja magyarsága szentségét. Végül arra kérte Istent, adja meg a székelyeknek, hogy autonóm földet mondhassanak hazájuknak.
Kilencven év után a politikusok is megértették: eljött az idő, hogy ők is tegyenek valamit a határon kívüli élőkért – mondta Zetelaka korábbi polgármestere, Sándor László. Elsöprő többséggel szavazták meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely gyógyírt jelenthet a Trianon okozta sebekre.
Nyolcvannyolcan tettek esküt, ötvennyolcan Gyergyószentmiklósról, harmincan Zetelakáról. A honosítási okiratok átvétele után a házigazda Eger és a két vendégtelepülés adott műsort.

Este Zetelaka, Gyergyószentmiklós és Eger összetartozását jelképező fákat ültettek, és kopjafát avattak a Lajosvárosban.
Naponta nyolcszáz állampolgársági kérelem érkezik, eddig 90 ezer igénylést regisztráltak országosan. Gyergyószentmiklós lakosságának kilencven százaléka magyar, a polgármester, Mezei János szerint nincs olyan közöttük, aki ne kérné a magyar állampolgárságot.