Ünnepi Könyvhét

Hivatalosan is megkezdődött az Ünnepi Könyvhét, amelyet Esterházy Péter nyitott meg Egerben. Az eseményt rendőrök biztosították, az írót biztonsági emberek vigyázták, ugyanis a szervező Bródy Sándor Könyvtár tudomására jutott, hogy meg akarják zavarni a rendezvényt.

Biztonsági emberek gyűrűjében sétált át Esterházy Péter a könyvtárból az Eszterházy térre a sátrakhoz. Egyetlen táblát leszámítva semmilyen atrocitás nem történt, mégis furcsa képet festett a megnyitó. Több évig nem rendezte meg a könyvünnepet a város, amikor pedig végre újból felállítják a sátrakat, akkor marcona legények óvják a felolvasó Kossuth-díjas írót.
Esterházy Péter utalt is a helyzetre, mint beszédében mondta, mostanában gondolnia kell arra, hogy végig tudja-e mondani a beszédet, vagy szenvedélyes kultúrabarátok széjjelkiabálják azt. Hozzátette, a könyvhetet igazából az olvasók nyitják meg.
A könyvhetek sorában már a 82. nyílt meg. 1929-ben Supka Géza a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének nagygyűlésén fogalmazta meg a javaslatot annak létrehozására, ünnepelve a kortárs magyar irodalmat.