Nyáron egyre több diák vállal munkát

A nyár beköszöntével egyre több diák dönt úgy, hogy a három hónapos pihenőidőben idénymunkát vállal. A zsebpénzszerzésnek ezen módja kedvelt a fiatalok körében. A munkavállalás előtt azonban érdemes alaposan tájékozódni a diákmunka lehetőségeiről. Fontos tudnivaló, hogy egy diákot csak bejelentett normál vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazhat a munkaadó.

Magyarországon munkát a 16 éven felüliek végezhetnek, de vállalhatnak idénymunkát azok is, akik a 15. életévüket betöltötték és tanulnak. A diákok naponta maximum nyolc órát dolgozhatnak.
A diákok leginkább a vendéglátós munkák iránt érdeklődnek, de szívesen dolgoznak más területeken is.
Európában tagállamonként változik a munkavállalók korhatára. 18 év alattiak ritkán mennek ki külföldre dolgozni, ha mégis kiutaznak, ahhoz valamiféle anyagi fedezetre van szükségük, emellett a nyelvtudás is fontos. Többnyire a fiatalok különböző ösztöndíj lehetőségeket próbálnak meg igénybe venni.
Ha valaki úgy dönt, hogy diákmunkát szeretne vállalni érdemes alaposan tájékozódnia a lehetőségekről, esetleg valamilyen munkaközvetítő irodához fordulnia. Aki mégsem szeretne vagy nem tud nyári munkát vállalni a tapasztalatszerzés érdekében végezhet önkéntes tevékenységet. Egerben a fiatalok önkéntes munkára a Heves Megyei Önkéntes Centrumban jelentkezhetnek.