Határidő

Május 31-ig kell benyújtani a helyi iparűzési adóbevallást. Bár egy hét múlva lejár a határidő, az önkormányzat adóirodája még a bevallások 95% százalékát várja.

8-9 ezer helyi iparűzési adóbevallásra számít az önkormányzat. Ez az adónem a legmeghatározóbb a város gazdálkodásában, 75 százalékot tesz ki az önkormányzat bevételei között., ez közel 4 százalékkal magasabb az átlagnál a megyeszékhelyek tekintetében. A kisvállalkozások és nagybefektetők szerepének arányát jól jellemzi, hogy az összes iparűzési adóból származó bevétel 80-85 százalékát a 200 legnagyobb adózó cég fizeti.
Az adó mértéke nem emelkedett, továbbra is 2 százalék. A mikro- és kisvállalkozásoknak megmaradt az adókedvezmény, ami 2 és fél millió forintos adóalap alatt 50 százalékot jelent.
Az a vállalkozás, amely elmulasztja a bevallást, akár 500 ezer, magánszemély esetében 200 ezer forint bírságra is számíthat, a késedelem is 150 ezer forintra büntethető.
Ezért az Adó Iroda vezetője arra kér mindenkit, hogy amennyiben látja, hogy biztosan nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségének, méltányossági kérelemmel forduljon az önkormányzathoz részletfizetési lehetőségért, és ne várja meg a végrehajtás elindítását.
Az Adó Iroda május 30-án, hétfőn rendkívüli, 31-én, kedden pedig meghosszabbított ügyfélfogadást tart.