Akadálymentesítés?

Hiába az utóbbi évek beruházásai, hiába szólnak arról a hírek, hogy egyre több az akadálymentesített középület, az érdekeltek, vagyis a kerekesszékkel közlekedők szerint ezek nagy része csak látszólagos eredményt hozott. A mozgássérültek számára a legtöbb épület továbbra is megközelíthetetlen. Negatív példaként hozták fel, hogy Eger belvárosában jelenleg nincs olyan nyilvános illemhely, amit ők is használhatnának.

Márkus László súlyosan mozgássérült, kizárólag csak elektromos járművel tud közlekedni a városban. Ő és kerekesszékes sorstársai teljesen más szemszögből világították meg a Dobó téri tájékoztatón megjelent városi képviselők előtt a mozgáskorlátozottak közlekedési problémáit. Csákvári Antal a Humán Erőforrás Bizottság elnöke elmondta, a 2006-tól 2010-ig terjedő időszakban 243 milliót költöttek akadálymentesítésre. A belváros rehabilitáció során akadálymentes lesz a Kígyó Patika, a piac mellett felépülő parkolóházban pedig januártól 24 órás akadálymentes WC működik majd. A kerekesszékesek képviselői válaszaikban rávilágítottak arra, hogy a megvalósított beruházásoknál csak az érintetteket, vagyis őket nem kérdezték meg. Az akadálymentesítés sok esetben csak névleges, sok pénzt feleslegesen költöttek el. Így például a Városházára számukra lehetetlen segítség nélkül a bejutás, az ott található lift nem kerekesszékeseknek való. Nyilvános WC csak az Érsekkertben van, a belvárosi üzletek előtt található 30 centis lépcsők pedig komoly akadályként tornyosulnak előttük.
A helyszínen megjelent képviselők, Rázsi Botond alpolgármester, valamint Csákvári Antal és Csarnó Ákos ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek a felmerült problémákat minél hamarabb orvosolni. Ezzel kapcsolatban fórumot is szerveznek az érdekeltek bevonásával.