Borvidéki borverseny

Huszonnyolc borászat mintegy százötven bora versengett az idei Egri Borvidéki Borversenyen, melynek keretében első alkalommal választották ki a Bikavér legjobb fehérbor párját,az Egri Csillagot is. A borvidék legrangosabb, „szezonzáró” megmérettetésén egy nagy arany valamint 28 aranyérem született.

A versenyt évtizedek óta rendezi meg az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, abból a célból, hogy a borvidéken megtermelt legszebb borok vetélkedjenek egymással. Idén 41 fehér, 11 rose és 92 vörösbort neveztek a termelők, a minták között 25 Egri Bikavér és 3 borkülönlegesség is helyet kapott.
A kínálatot öt bíráló bizottság valamint egy csúcsbizottság értékelte a hagyományos százpontos bírálati rendszerben.
A 147 mintából egy nagy aranyat, valamint 28 arany-, 95 ezüst- és 21 bronzérmet ítélt oda a zsűri.A fehérborok kategóriájában a Varsányi Pincészet 2010-es Olaszrizlingje, a vörösborok között az Egri Korona Borház 2006-os Cabernet sauvignon-ja lett az első. A rozéborok kategóriájában Thummerer Vilmos 2010-es Kékfrankos-Merlot Rozé bora, míg a Bikavérek közül az Egri Korona Borház 2008-as remeke nyerte el a zsűri tetszését. A Bikavér legjobb fehérbor párja a St. Andrea Szőlőbirtok 2010-es évjáratú Egri Csillag elnevezésű bora lett. A nagy aranyat az Egri Korona Borház 2006-os Cabernet sauvignon-Kékfrankos Cuvée-je kapta.
A nyertesek – a hagyományoknak megfelelően – az idei Bikavér-ünnepen vehetik át a díjakat.