Még ebben az évben döntés születhet a volt honvédségi ingatlanok ügyében

Habis László azt szeretné, ha szeptemberben, Eger Ünnepén bejelenthetné: a város megkapja a volt laktanya sportpályáját, valamint a konyhát és a gyengélkedőt. A 2007 óta húzódó ügyben tegnap Eger országgyűlési képviselője interpellált a parlamentben.

2007 elején Debrecenbe helyezték át a 24. Bornemisssza Gergely Felderítő Zászlóaljat, ezzel a lépéssel Egerben mintegy ötszáz munkahely szűnt meg. A hevesi megyeszékhely ekkor a várost ért károk enyhítésére azt kérte, hogy a honvédségi ingatlanok egy részét ingyen kapja meg. A feltétel az volt, hogy bevétel származzon az értékesítésből, ezt teljesült is a gépkocsizó-telephely eladásával. Ezután a honvédelmi miniszter hozzájárult, hogy két ingatlanrész: a konyha-étkezde és a gyengélkedő, valamint a sportpálya ne honvédségi célt szolgáljon. Eger 2007 óta egyeztet az állammal, de eredmény mindeddig nem született.
Tegnapi parlamenti interpellációjára azt a választ kapta Habis László, hogy a kormány júniusban, legkésőbb szeptemberben dönt a soron következő ingyenes vagyonjuttatásról. Korábban az államháztartási törvény 1 milliárd forintos korlátot szabott az ingyenes vagyonjuttatásnak, sikerült sok lobbizással elérnie, hogy ez az összeg 10 milliárdra nőjön, azért tette – mondja Habis László -, hogy az egri lehetőség valósággá váljon végre.