Adósságrendezés

Adósságrendezési eljárás indult a Heves Megyei Önkormányzatnál. A hitelező HVL Invest Kft. 280 millió forintot követel egy tíz éve kötött szerződésre hivatkozva. Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke kijelentette, a követelés jogszerű de teljesíthetetlen, a megye nem képes kifizetni a tartozást.

2010 októberétől az önkormányzat fideszes vezetése folyamatosan találja magát szembe a Sós Tamás, korábbi, szocialista közgyűlési elnök nevével fémjelzett korszak pazarló döntéseivel, az eladósodottsággal, a felelőtlen gazdálkodással – hangsúlyozta Szabó Róbert.
A közgyűlés elnöke hozzátette: míg 2004-ben 0 forint volt az önkormányzat adóssága, az 2010-ben, mindent összesítve, közel 7 és fél milliárd volt.
Szabó Róbert külön említette a HospInvesttel kötött szerződést, ami önmagában az éves kiadások felét elvitte, a betegeknek, a dolgozóknak pedig a kárára vált.
A mostani, 280 milliós követelés, illetve az adósságrendezési eljárás alapja, hogy a HVL Invest Kft. tíz évvel ezelőtt megrendelést kapott egy informatikai beruházásra a kórházban, a szerződést azonban felbontotta az önkormányzat, így a cég perelt. Fizetni most nem tud a megye.
A közgyűlés elnöke kijelentette: gyors és hatékony eljárással a Sós-korszak lezárása következik, biztosítják az önkormányzat és intézményei biztonságos működését.
A törvény szerint 210 nap áll rendelkezésre az adósságrendezési eljárás lefolytatására. Az önkormányzat már felvette a kapcsolatot a minisztériummal és a pénzügyi gondnokkal, a Mátraholding Zrt.-vel, amely az előírás szerint maximum 3 millió forintért intézi az eljárást.
Míg az folyamatban van, nem fognak tiszteletdíjakat fizetni, a közgyűlés képviselőinek sem.