Feltámadási jelkép fogadása

Szentmise keretében köszöntötték a Hun Fokos Szövetség tagjai az Egerbe érkezett feltámadási jelvényt és az azt kísérő menetet vasárnap este. A 3000 kilométeres nemzeti zarándoklatot hetedik éve szervezik meg, útvonala egy képzeletbeli szívet rajzol a Kárpát – medence területére, az együvé tartozást jelképezve.

Egerbe érkezett vasárnap este a Feltámadási jelkép és az azt kísérő menet,amely Zamárdiból illetve Tihanyból indult el húsvétkor és pünkösdkor érkezik meg Csíksomlyóra. A zarándoklatot hét évvel ezelőtt a zamárdi polgárok kezdeményezték a kudarccal végződött kettős állampolgárságról szóló népszavazás után. A menet 2005-ben még egy, a következő évtől már kettő, idén pedig négy útvonalon halad, és képzeletben egy szívet rajzol a Kárpát-medencében.
A Mezőkövesdről érkező szárnyas keresztet és a zarándokokat a Hun Fokos Szövetség kérésére Mándy Zoltán plébános fogadta a Bazilikában. A jelvényre a hívek minden évben egy zarándoklat eszméjét kifejező szalagot kötnek fel, idén az egriek a testvériség üzenetét választották.
A gyalogos zarándokút 50 napig tart, a távolságot a résztvevő közösségek körülbelül 30-50 kilométeres szakaszokat vállalva , stafétaszerűen teszik meg. Egerből a jelképet Kácson keresztül Miskolcra viszik tovább.