Aranytőke Borszemle

Idén hatodik alkalommal rendezték meg az Aranytőke Borszemlét, az egri borvidék egyik legjelentősebb versenyét. A megmérettetés helyszíne ezúttal is az egerszóláti Brezovay-kastély volt, ahol neves borászok és borbírálók értékelték a termelők, illetve a pincészetek nedűit.

A verseny ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyen Verebélyi György, Egerszólát polgármestere valamint Sós István, Eger alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend hat település hegyközségével és önkormányzatával együtt azért kezdeményezte a verseny életre hívását, hogy a kistelepülések szűk körű megmérettetésein túl a hivatásos borkészítők mellett a kistermelők is fórumot találjanak boraik összehasonlítására. Az évek során a résztvevők köre folyamatosan bővült, tavaly már a teljes egri borvidék területéről érkeztek nevezések.
A szakemberekből álló zsűri idén 197 féle bort kóstolt meg. A borokat a nemzetközi 100 pontos bírálati rendszerben osztályozzák, legfeljebb 30 százalékuk kaphat érmet.
Az Aranytőke Borszemle eredményeit a nagy érdeklődésre való tekintettel már a jövő héten közzéteszik a sajtóban, az ünnepélyes eredményhirdetés azonban augusztus 13-án, a Demjéni Falunapon lesz.