Egyeztetést követelnek a szakszervezetek

Sztrájkbizottságot hoztak létre a közoktatásban érintett szakszervezetek, hogy a kormányt, a közoktatási koncepciót kidolgozó államtitkárt egyeztetésre kényszerítsék – hangzott el a Pedagógusok Szakszervezete és a PDSZ közös fórumán. Galló Istvánné elnök azt mondta: sztrájk akkor lesz, ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre. Az egész koncepcióval gondjuk van – állítja Mendrey László, a PDSZ elnöke-, az óraszámemeléssel és az állami szerepvállalás kérdésével is.

Az oktatás aktuális kérdéseiről, a közoktatási törvény tervezett módosításairól tartott fórumot a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke szerint az a baj a közoktatási koncepcióval, hogy egyelőre nem tudni, melyik oktatáspolitikai irányvonal érvényesül. Először úgy látták, a közoktatási koncepció kidolgozása a KDNP feladata, majd kiderült, hogy több pontban a Fidesz sem ért egyet ezzel a koncepció tervezetével, ehhez jött a Széll Kálmán Terv.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azt mondja: az egész koncepcióval problémájuk van, így az óraszámemeléssel, az állam szerepvállalásával is. Úgy látják: olyan fajta oktatási modellt kíván a kormány megvalósítani, ami a 20-as, 30-as években volt jellemző. Az érdekegyeztetést már nem kérik, hanem követelik.
Szó sem volt egyeztetésről sem akkor, amikor a pedagóguséletpálya-modellt felvázolta a kormány, sem a közoktatási koncepció létrehozásakor – állítja Galló Istváné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. A közoktatásban érintett szakszervezetek létrehozták a sztrájkbizottságot, hogy kikényszerítsék az egyeztetést.
Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, sztrájk lesz – mondta az elnök asszony. A közoktatást szerinte úgy kellene átalakítani, hogy jó legyen a gyerekeknek, a pedagógusoknak, és ha ez teljesül, jó lesz mindenkinek.