Kullancsveszély

A megnövekedett kullancspopuláció miatt negyven százalékkal nőtt a Lyme-kóros megbetegedések száma. Éves átlagban ez körülbelül tízezer fertőzést is jelenthet. Hazánkban egyre több a kullancs, ez annak is köszönhető, hogy 2008-ban az EU-ban betiltották az élősködők irtását.

Április elejétől elindult a kullancsszezon. A kullancsok aktivitása a kirándulóidő beköszöntével kezdődik és rendszerint ősz végéig tart, de jelenlétükkel gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. Körülbelül 25 féle betegséget terjesztenek, melyek közül a legfontosabb a Lyme-kór, illetve az agyvelő- és agyhártyagyulladás. Az orvosok minden korosztály számára védőoltást javasolnak a kullancscsípés által terjesztett betegségek ellen.
A kullancsok leginkább a hajlatokban csípnek. Ezért is fontos a megfelelő ruházat viselése és a rendszeres önvizsgálat, ha kimegyünk a szabadba. Ha már megtörtént a baj mielőbb távolítsuk el a befúródott kullancsot csipesszel és forduljunk orvoshoz. A kullancsok elleni védekezéskor ne feledkezzünk meg háziállatainkról sem.