Érdekegyeztetést, igazságos közteherviselést követel az MSZOSZ

Érdekegyeztetést, társadalmi megegyezést sürget a munkát érintő kérdésekben az MSZOSZ, azt is követelik, hogy ne a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok legyenek a megszorítások áldozatai. Követeléseiket öt pontban foglalták össze, úgy vélik, hogy mindenkinek joga van a munkához és a tisztes bérekhez. A munkát idén a szokásosnál kevesebben ünnepelték május elsején a Szépasszonyvölgyben.

Május 1-je legyen ismét a munka ünnepe, egyre több munkahelyet teremtsenek, és minél többen kerüljenek vissza a munka világába – mondta Fodor Pálné, az MSZOSZ Heves megyei képviselet-vezetője. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint szükség van a munkavállalók védelmére, elfogadhatatlannak tartják,  hogy a kormány a jómódúakat segíti, a megszorítások is a megélhetési gondokkal küzdőket sújtják.
A munka ünnepén a szakszervezeti tömörülés többek között követeli az igazságos közteherviselés bevezetését, és azt, hogy ne a munkavállalók és a nyugdíjasok legyenek a megszorítások áldozatai. A munka világát érintő kérdésekben pedig érdekegyeztetést, társadalmi megegyezést sürgetnek. Amennyiben ennek nem lesz eredménye, készek az utcára vonulni.
A Szépasszonyvölgyben több párt is majálisozott, az MSZP megyei elnöke azt mondja: sokan elfordultak a kormánypárttól, fontos, hogy a szocialisták alternatívát tudjanak mutatni. Azt tapasztalja: egyre nagyobb igény van az összefogásra.
A társadalmat csak munkával lehet eltartani, ezzel a Jobbik tisztában van – mondta Sneider Tamás, a párt alelnöke. Hogy az emberek pénze elfogyott, az Sneider szerint látszik abból is, hogy milyen kevesen látogattak ki a szépasszonyvölgyi majálisra.
A völgyben ünnepeltek a szociáldemokraták, a Munkáspárt 2006 és a Munkás Közösségi Ifjúsági Szervezet, ez utóbbi kiváló igazgató és munkás díjat adott át május 1-je alkalmából, mindkettő a Városgondozáshoz került. A sör és virsli már nem divat, bor és gulyás viszont mindenhol volt.