Borászokat köszöntöttek

Az érmek alapján a legeredményesebb magyar borvidék idén is az egri lett a bordeaux-i nemzetközi borversenyen, hét egri borász 14 érmet hozott el. A Franciaországban jól szereplő borászokat a bormajálison köszöntötték.

Az egri borvidék termelői az elmúlt tíz évben több mint száz érmet hoztak el Bordeaux-ból, ennek a fele arany vagy ezüstérem – mondta a borászok köszöntésekor Tarsoly József hegybíró. Szerinte ezeket a sikereket akkor lehetne kiaknázni, ha elérnénk, hogy a szőlő- és bortermelőknek végre csak a szakmájukkal kelljen foglalkozniuk, és nem a bürokráciával küzdeni. Másrészt a borturizmust kellene fejleszteni olyan módon, hogy a vendég a határban nézhesse meg: hol terem az egri szőlő és bor.
Hogy Eger ismét az első helyen végzett a magyar borvidékek között, az nem a szerencsének köszönhető – fogalmazott a hegybíró –, tíz év alatt nyolcszor bizonyult a legeredményesebbnek Eger, ezért köszönet a szőlő és bortermelőknek.
Igyunk meg minél több bort helyben, vagyis az egriek legyenek lokálpatrióták a borivásban, s minél sikeresebb legyen a városban a borturizmus – mondta köszöntőjében Habis László polgármester. Úgy véli: a bordeaux-i verseny érmei ezt a folyamatot tovább erősítik.
Demeter Csaba, aki a legsikeresebb volt az egri borászok közül a versenyen, borai egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, úgy fogalmazott: azért örül minden egyes egri éremnek, mert ezek azt bizonyítják: az az út, amelyet jó páran taposnak, jó irányba vezet.
A 35. bordeaux-i nemzetközi borversenyre több mint ötezer bort neveztek. Aranyérmet kapott Demeter Csaba 2010-es Hangája, tavaly a Hanga 2009-et is aranyéremmel díjazták, ezüstöt hozott el a St. Andrea Pincészet, a Juhászvin, a Korona Borház, a Kovács Nimród Borászat, Thummerer Vilmos és Demeter Csaba. Bronzéremmel díjazták a Thummerer Pincészet, a Juhász Testvérek és a Demeter Pincészet egy-egy borát, valamint a Bolyki Pincészet két borát.

Aranyérmek:
Demeter Csaba, Eger: Hanga 2010

Ezüstérmek:
St. Andrea Pincészet, Eger: Hangács Bikavér 2008
Thummerer Vilmos, Eger: Kleio 2007
Juhászvin, Eger: Cabernet franc 2009
Juhászvin, Eger: Kékfrankos 2009
Egri korona Borház, Eger: Selection Cuvée 2006
Kovács Nimród Borászat, Eger: Chardonnay Battonage 2008
Kovács Nimród Borászat, Eger: NJK 2005
Demeter Csaba, Eger: Törökverő 2009

Bronzérmek:
Thummerer Pincészet, Eger: Vilipapa Cuvée 2006
Bolyki Pincészet, Eger: Királyleányka 2010
Bolyki Pincészet, Eger: Cabernet Franc 2008,
Juhász Testvérek, Eger: Chardonnay Barrique 2008
Demeter Pincészet, Eger: Ördöngös Hárslevelű 2008