Megyei közgyűlés

Hosszasan tárgyalta a gyöngyöspatai eseményeket mai ülésén a Heves Megyei Közgyűlés. Mint elhangzott: a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet bármikor kialakulhat más településeken is, ezért fontos a helyzet mielőbbi megoldása.

A megyei közgyűlésen napirend előtt Szabó Gyula szocialista képviselő kifogásolta, hogy nem kapták meg időben a közgyűlés anyagát. Ezt erősítette meg Dudás Róbert jobbikos képviselő is. A testület hosszasan tárgyalta a Gyöngyöspatán történteket. Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy a szociális és társadalmi kérdéseket nem rendészeti erőkkel, hanem kormányzati beavatkozással kellene megoldani. Asztalos János megyei főkapitány helyettes elmondta: hasonló helyzet alakulhat ki Mátraderecskétől egészen Hevesig. Szerinte ezt a gordiuszi csomót nem tudják átvágni, ki kell bogozni. Ekkora rendőri létszámmal ezt azonban nem tartja lehetségesnek. Jáger József fideszes képviselő feltette a kérdést, hogy mennyibe került eddig a rendőri erők beavatkozása Gyöngyöspatán. A kérdésre felelve Asztalos János elmondta: a költségek már meghaladták az 50 milliót, de napokon belül elérhetik a 100 millió forintot is.
A továbbiakban a testület egyhangúlag döntött arról, hogy egy verpeléti céget bíz meg 2013. április 30-ig a megye könyvvizsgálói feladatinak ellátásával. Nagy vita alakult ki a megyei intézmények létszámcsökkentéséről. Ez esetben hatvan álláshely megszüntetéséről kellett döntést hozni a képviselőknek.