Turisztikai fejlesztések

2013-ig mintegy 40 milliárd forint uniós támogatás érkezik az Észak-magyarországi régióba turisztikai fejlesztések megvalósítására – jelentette ki Nemes Andrea. A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője az ágazat fejlesztési lehetőségeiről egy noszvaji szállodaberuházás kapcsán beszélt.

A turizmuspolitika is tehet azért, hogy a kormányprogramban meghirdetett egymillió új munkahely létrejöhessen, ehhez többek között a turisztikai marketing fejlesztése is fontos – hangsúlyozta Nemes Andrea. Mint mondta, az Új Széchenyi Tervben a hangsúly az egészségturizmuson van, a cél, hogy Magyarország 2020-ra az unió gyógyturisztikai központjává váljon.
A főosztályvezető kiemelte a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetését, amely a várakozás szerint 30 százalékkal emelheti az idegenforgalmi bevételeket.
Hozzátette, a turisztika terén ennek a régiónak is nagy lehetőségei vannak.
A témával kapcsolatban Habis László országgyűlési képviselő kiemelte, az egri választókerületben a legmarkánsabb fejlesztési terület a turizmus, ez ügyben pedig fontos szerepe van a Turisztikai Desztinációs Menedzsment létrehozásának.
Hogy az uniós támogatások szerepe mekkora a fejlesztésekben, jól mutatja a most induló noszvaji beruházás, amelynek teljes, 1,1 milliárd forintos költségéből 365 millió a támogatás összege.
Az ötven szobás, négycsillagos wellness-szálloda megépítése 28 új munkahelyet teremt, de a leendő beszállítókat is számítva a település legnagyobb foglalkoztatója lesz a cég.
Mivel az épület már áll, alapkőletétel helyett fákat ültettek a beruházás kezdetén.