A közös nyelv a cselekvés feltétele

Az elmúlt ezer év legsúlyosabb válságát éljük át Bogár László közgazdász szerint. Előfeltétele lenne a kilábalásnak, a cselekvésnek a közös nyelv, de ez nálunk hiányzik. A közgazdász a Hun Fokos Szövetség szervezésében tartott előadást.

A magyarság ma azért van nehéz helyzetben, mert elveszítette a közös nyelvet, amelyen megbeszélhetné a helyzetét és a teendőket, pedig ez szükséges akkor, ha cselekedni szeretnénk – mondta az előadáson Bogár László közgazdász. Verbális polgárháború zajlik. A közgazdász szerint minden beszélgetést arra kell felhasználnunk, hogy próbáljuk egymást megérteni, mert ha nem tudunk szót érteni, továbbra is cselekvésképtelenek leszünk. Azok vagyunk legalább 30 éve, ezért kerültünk a végzetes adósságcsapdába is. A közgazdász azt mondja: önmagában akár ez is megsemmisítheti fizikailag a magyarságot az előttünk álló évtizedben.
Az elmúlt ezer év legsúlyosabb válságát éljük át, ez túlzásnak tűnik, de nem az – hangzott el az előadáson. A közgazdász szerint eddig kizárólag csak háború idején fordult elő, hogy pusztult a nemzet fizikai teste. Most lassan negyven éve vagyunk ennek tanúi. Feltehetjük a kérdést – mondja Bogár László -, hogy vajon tényleg béke van-e, vagy amit békének látunk, a nemzet elleni háború, amelyet a pusztító világerő visel ellenünk. Ma válságban van a közösség lelki, szellemi, erkölcsi alapzata, a nemzet fizikai teste, a gazdaság.