Viseletek régen és ma

Több mint száz szakember érkezett a VI. Országos Népviseleti Konferenciára. A tanácskozást megelőzően viseletekből nyílt kiállítás a Buttler-házban.

Az Országos Népviseleti Konferenciát a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató intézménye és a Dobó István Vármúzeum rendezte. A többnapos tanácskozás csütörtökön az országos viseletkiállítással kezdődött. 16 alkotó hozta el viseleteit Egerbe.
Kelet-Közép-Európában gazdagon kitárulkozó kései paraszti kultúráról beszélhetünk, a technikai tudás tovább él a kezekben és a fejekben – mondta a kiállítás megnyitóján dr. Fülemile Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének osztályvezetője.
Pénteken a vár Dobó-bástyájában folytatódott a rendezvény. Nagyné Váradi Anna, a találkozó ötletgazdája elmondta: tíz évvel ezelőtt rendezték az első konferenciát.
A viselet eleven, élő valósággá formálja a múltat, a viselési szokásokon keresztül pedig megismerhetjük a gondolkodásmódot is – fogalmazott Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke. A viselet egy-egy kor, nép, táj névjegye.
A rendezvényre több mint száz szakember érkezett, a kiállítás a Buttler-házban május 30-áig látható.